Zapraszamy do składania aplikacji na semestr zimowy 2024/2025.

Bądź na bieżąco.
Czytaj Bloga.

HoReCa – jak wygląda praca w tej branży i czy warto? Zarządzanie sektorem

HoReCa – jak wygląda praca w tej branży

HoReCa to dla wielu tajemniczo brzmiący skrót… a jednak! Każdy z nas miał do czynienia z tym sektorem. HoReCa zrzesza kilka branż, przede wszystkim: hotelarską i gastronomiczną oraz wszelkie usługi z nią powiązane (np. produkcja fartuchów kuchennych). Co zatem dokładnie wchodzi w skład tego sektora i na czym polega zarządzenie w branży HoReCa? Przeczytaj i zobacz, czy to dobry kierunek dla Ciebie!

HoReCa – co to jest? Charakterystyka sektora

Sektor HoReCa składa się z kilku branż. Są to:

  • hotele, pensjonaty i inne obiekty noclegowe;
  • kawiarnie;
  • wszelkie punkty gastronomiczne, m.in. restauracje, food trucki itd.;
  • firmy świadczące usługi lub produkcję wyłącznie dla sektora HoReCa, np. produkcja chemii hotelowej, fartuchów kuchennych oraz innych tekstyliów oraz sprzętów używanych wyłącznie w tych branżach.

W skład sektora HoReCa wchodzą również wszelkie magazyny, punkty logistyczne czy cateringi. Oficjalnie o sektorze hotelarsko-gastronomicznym mówi się od 1949 roku, kiedy założono Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych.

Zarządzanie w sektorze HoReCa – co trzeba wiedzieć? Jak wygląda praca?

Zarządzanie sektorem HoReCa to ciekawa ścieżka zawodowa, w której najlepiej sprawdzą się osoby o holistycznym i strategicznym podejściu. Na każdą z tych branż należy patrzeć szeroko, przez pryzmat zmieniających się potrzeb klientów oraz rosnącej i próbującej wyróżnić się konkurencji.

To wszystko należy przepuścić przez indywidualne filtry i możliwości danego lokalu oraz osadzić realnie w dostępnym budżecie. Należy więc przyjąć postawę kliencką, zrozumieć potrzeby rynku i wręcz wyjść im naprzeciw. A to wszystko w ramach dostępnych zasobów – finansowych oraz w postaci zespołu.

Zarządzanie hotelem

Zarządzanie hotelem wymaga szerszego spojrzenia na obiekt. Należy go przeanalizować zarówno pod kątem dostępnych atrakcji i udogodnień wewnątrz hotelu (spa, restauracja, wydarzenia muzyczne) oraz okolicy. Dla jednych kluczowy będzie wypoczynek w miejscu położonym z dala od zgiełku, dla innych – blisko, w centrum miasta, najlepiej z piękna panoramą.

Dlatego zarządzając hotelem, trzeba doskonale poznać potrzeby i oczekiwania klientów, przeanalizować możliwości okolicy oraz zastanowić się nad dodatkowymi opcjami (np. jeśli hotel ma ogród, to można w sezonie organizować ceremonie ślubne).

Zarządzanie w tej branży wymaga umiejętności koncepcyjnego i strategicznego myślenia oraz nieustannego nadzorowania efektywności działań. Kluczowe są również umiejętności menedżerskie i budowanie zgranego oraz dobrze zorganizowanego zespołu.

Zarządzanie w gastronomii

Zarządzanie w gastronomii wygląda podobnie jak w przypadku branży hotelarskiej, choć istnieją pewne różnice. Przede wszystkim środowisko pracy jest bardzo dynamiczne – na stanowisku zarządzającym odnajdą się tylko te osoby, które potrafią sprawnie reagować, lubią wyzwania i szybkie tempo działań.

W branży tej również kluczowe jest doskonałe poznanie klientów tak, aby ich zaskoczyć i zaspokoić zapotrzebowanie na kilku poziomach, przede wszystkim: spożywczym (smak, jakość, pomysłowość dań), obsługi klienta oraz wystroju lokalu.

Zarządzanie w gastronomii wymaga dużej otwartości, kreatywności i odwagi do testowania nowości. Kluczem jest również dobre zarządzanie zespołem, trafna obserwacja konkurencji i analiza finansowa.

Zarządzając w sektorze HoReCa, warto też pracować nad zwiększeniem sprzedaży. Przykładem mogą być dodatkowo płatne usługi masażu w hotelu czy sprzedaż produktów lokalnych. W przypadku gastronomii może być to cykliczna organizacja wydarzeń kulinarnych, np. wspólnego gotowania czy degustacja.

Zarządzanie sektorem HoReCa – jakie cechy są przydatne?

Dobry manager w sektorze HoReCa musi być przede wszystkim pomysłowy, otwarty na nowości i jednocześnie uważny na potrzeby klientów oraz ich informacje zwrotne. Musi testować, sprawdzać i analizować przez pryzmat wyników finansowych.

Oprócz podejścia strategicznego konieczne są cechy, które pozwalają dobrze zarządzać zespołem, a więc:

  • umiejętności komunikacji i delegowania zadań,
  • motywowanie,
  • rozwiązywanie konfliktów,
  • pewność siebie i swoich decyzji,
  • poczucie odpowiedzialności,
  • odporność na stres i umiejętność radzenia sobie w trudnych sytuacjach.

Niezbędna jest również umiejętność pracy własnej i wyznaczania priorytetów, a także konsekwencja działań własnych i całego zespołu.

Zarządzanie sektorem HoReCa – czy warto? Jakie daje możliwości?

Przede wszystkim zarządzanie sektorem HoReCa daje pewność zawodową – jest to branża, której ludzie zawsze będą potrzebować. To źródło rozrywki, odpoczynku, zacieśniania więzi.

Dlatego miejsca, takie jak hotele, pensjonaty, restauracje czy kawiarnie, będą istnieć zawsze. Z drugiej strony preferencje zmieniają się co jakiś czas, a więc sektor ten daje możliwość ciągłego rozwoju. Sprawny manager może nawet wyznaczać trendy w swojej branży, proponując wyjątkowe doświadczenia klientom.

Jakie jeszcze są korzyści? Zatrudnienie na całym świecie! Dobre zarządzanie zespołem oraz znajomość i umiejętność strategicznego działania w sektorze HoReCa są potrzebne niemal wszędzie – w końcu każdy zakątek ma swoje hotele, pensjonaty i restauracje.

Zawód ten daje więc duże możliwości pracowania w innej kulturze, z zupełnie innego kraju. Choć tu warto zwrócić uwagę na jeden fakt – w niektórych państwach, szczególnie tych mniejszych, pracę w obiektach turystycznych mogą dostać tylko lokalsi. Warto sprawdzić to przed przyjazdem na dane terytorium.

Zarządzaniem sektorem HoReCa – gdzie studiować?

Zarządzanie w sektorze HoReCa możesz studiować na WSB-NLU. To kierunek, na którym doskonale zrozumiesz specyfikę branży hotelarskiej i gastronomicznej, dzięki czemu ocenisz, która z nich lepiej pasuje do Ciebie.

Dowiesz się, jak tworzyć koncepcje i strategie oraz skutecznie je wdrażać i weryfikować. Nauczysz się analizować mikro- i makrootoczenie oraz dowiesz się, jak zarządzać finansami przedsiębiorstwa. Ważnym elementem będzie edukacja w zakresie zarządzania zespołem.

Na zajęciach zdobędziesz wiedzę od specjalistów działających w branży, weźmiesz udział w praktycznych ćwiczeniach i case studies. Jeśli chcesz dobrze zarządzać w branży hotelarsko-gastronomicznej, to nie czekaj i daj sobie szansę!

Aplikuj do UWE

Aplikuj do UWE

Rekrutacja na semestr zimowy 2024/2025r. otwarta od 15 kwietnia!

mgr Natalia Gut - kierownik działu Rekrutacji i Marketingu
(18) 44 99 190

mgr Natalia Gut - kierownik działu Rekrutacji i Marketingu

rekrutacja@uwe.edu.pl

Napisz do nas wiadomość

Preferencje plików cookie
Szanowni Państwo, nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies klikając przycisk Ustawienia. Zalecamy zapoznanie się z Polityką prywatności i plików Cookies.
Preferencje plików cookie
Wykorzystanie plików cookie

Szanowni Państwo, nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies. Zalecamy zapoznanie się z Polityką prywatności i plików Cookies.

Więcej informacji

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej polityki dotyczącej plików cookie prosimy o kontakt.